tirsdag, mars 06, 2007

Årsboken -8mars


Dette er min dag og vår dag :)
For meg er dette en dag først og fremst til å være takknemlig. Jeg trenger ikke kjempe for likestilling, like retter for utdanning, retten til å få stemme osv. Dette har andre gjort før meg, og det er jeg takknemlig for.
Ideen om en internasjonal kvinnedag startet på begynneslen av det forje århundre i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og andre rettigheter. Første kvinnedag ble avholdt 28februar 1908. I Norge ble det første gang markert i 1915. Den gang var det kvinneforbundet i Arbeiderpartiet som avholdt folkemøte for fred.
På 70-tallet tok de nye kvinneorganisajonene opp igjen tradisjonen med å markere 8mars, og siden 8mars 1972 har dagen vært en viktig markeringsdag -landet over gikk flolk i små og store demonstrasjonstog. Mange går fortsatt i tog og holder taler, det er en måte å få oppmerksomhet på. De setter søkelyset på noe som er viktig å reflektere over. Jeg går ikke i tog, men jeg synes det er viktig å markere dagen og vite hva den står for.
Kvinner i dagens Norge trenger ikke tenke så mye over sine retter, så selv om vi ikke føler vi trenger å kjempe for vår egen del denne dagen, så finnes det mange kvinner i verden som bare kan drømme om de samme mulighetene som vi har. Vi norske kvinner har det godt i verdens målestokk, og vi er i minoritet. Det finnes mange kvinner som har det så vondt at vi ikke kan forestille oss det engang. Det finnes mange grunner til at vi fortsatt trenger kvinnedagen. Undertrykkelse, vold, ære, og omskjæring er begreper som er mer enn sterke nok til å forsvare en kvinnedag. Vi må stå sammen som medsøstere og brødre (ja, veldig mange menn er feminister også, og det er vel ikke så rart, det handler jo om menneskeverd) og vise solidaritet, og vise at vi bryr oss og tar et standpunkt mot alle overgrep som blir begått.
Da jeg gikk på videregående lærte en venninne meg at på kvinnedagen skulle vi ta på oss røde sokker for å feire dagen vår og for å vise solidartitet til alle de kvinner i verden som fortsatt blir undertrykket fordi de er kvinner. Så finn frem røde sokker og ta dem på i solidaritet og takknemlighet :)

2 kommentarer:

Ania sa...

Ååh. Røde sokker har jeg ja! Kult :D

Unknown sa...

Tror ikke jeg har røde sokker, men jeg skal se om jeg finner noe annet som er rødt.... :-))