lørdag, mars 31, 2007

Årsboken -1april- aprilsnarr

Nå er det straks 1april. Og vi har lov til å narre hverandre :)

Min far har bursdag i dag, derfor har jeg bilde av ham på min aprilsnarr-side. Det andre bildet er av min bror av den grunn at han er den største og beste aprilsnarren jeg vet om. Han kommer alltid opp med gode, morsomme og gjennomførbare narrer til venner og familie. Han har noen venner som også liker å lure sine på denne dagen, så de ringer/lager spøker til hverandres folk. Grunnen til at tekstfeltet er tomt er at jeg ikke kan avsløre årests spøker.... humre... jeg gleder meg!!!

Historien bak dagen:
Aprilsnarr er en skikk som går ut på å lure folk på 1april. Skikken stammer fra Frankrike, de ga hverandre "aprilfisken". I all hemmelighet festet de en papirfisk på ryggen til den som ble narret. Denne skikken stammer fra slutten på 1500tallet:
Frankrike gikk da som det første europeiske landet over til den gregorianske kalenderen som innebar at det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1januar. De som fortsatt brukte den gamle kalenderen ble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet "Poisson d’Avril", (aprilsfisk).
Aprilsnarr er idag en kjent og praktiserbar tradisjon over hele Europa. Et unntak er Spania, der brukes Día de los Santos Inocentes, (De uskyldige barns dag), hvor folk lures den 28desember. (
klippet fra Wikipedia)

Aprilfisken er vårt opphav til Aprilsnarr, men det finnes flere teorier til hvordan all fool’s day (det engelske navnet på dagen) oppsto, det kan du lese mer om på Wikipedia.

Jeg synes det er moro med denne luredagen :)
Gleder meg til å høre om forskjellige lurehistorier :)
fortell meg gjerne i en kommentar om du har blitt lurt eller om du har klart å lure noen :)

Ha en fin dag :)

ps. 1april er også palmesøndag, starten på påsken. Jeg komemr tilbake til påsken litt mer samlet i neste uke. Har ikke glemt dagen :)

6 kommentarer:

Annette Thygesen sa...

Gleder meg til å høre om spøken gikk i boks eller ikke! Jeg er lite forberedt til i morgen. Er ikke så flink til å lure noen, dessverre.

Kjersti sa...

Stilig side! Jeg er så glad for at dere minner meg på at jeg ikke skal tro på alt mulig tull i morgen. Godtroende jeg ? .... hihi

Ha en flott påske!

Ania sa...

Haha, artig side - gleder meg til å se årets spøk(er) fra dere :)

Berit sa...

Gratulerer med dagen til pappa'n din;)
Her er det lite 1. aprilspøk i år, A har vært borte i hele dag og nå på sykkeltur i møte med pappa. Jeg skal finne senga litt, slappe av og håpe på at kjaka'n er litt mindre i morgen.. Ganske bra men dog!;)
God påske også! Vi blir hjemme - blandt kartong, papir og lim ;)

Vibeche Bergqvist Ellingsen sa...

Hei vennen :)
Gratulerer så mye med dagen til din far i dag :) Håper dere har hatt en koselig dag og god mat i hagen :) gleder meg til å høre om spøken gikk i boks. Den er ihvertfall bra nok :)

Kos deg videre i påsken, vi snakkes nok og trenger du litt forandringer i dagene så er det bare til å rope ut. Barn ingen hindring vettu ;)
kLEM

Annette Thygesen sa...

Hvordan gikk det med aprilspøken? Gikk han på den? Stakkars, jeg har litt vondt av ham, jeg ;)