tirsdag, februar 13, 2007

ÅRSBOKEN -St.Valentinesdag

14februar er den store kjærlighetsdagen. Vi har ikke hatt tradisjon for å feire dagen så volsomt, men det har vært noen kort, roser, gode ord og andre kjærlighetserklæringer oppigjennom på denne dagen. Det viktigste med St.Valentin-dagen er at det er kjærlighetens dag. Vi har en egen dag i året som er viet oss til å fokusere på kjærligheten :)
Litt om historien bak dagen:
Slik vi kjenner Valentinedagen er det en engelsk/irsk/amerikansk- tradisjon og det er StValentine som er opphavet til dagen og feiringen, men tradisjonen kommer opprinnelig fra Roma.
Valentines Dagen oppstod på romerrikets tid. I det gamle Roma var 14. februar den dag da man hedret Juno, de romerske guders og gudinners dronning. Romerne kjente henne også som kvinnens og ekteskapets gudinne. Dagen etter, 15. februar, startet feiringen av en fest til ære for Lupercalia.
Festivalen startet med at mennene ofret en geit for frukbarhet og en hund for renselse. De kuttet opp geitas skinn i strimler som ble dyppet i offerblodet. (disse strimlene het februa og er opphavet til navnet på februar mnd) Mennende løp rundt med de blodige remsene og klasket til alle kvinnene. Alle ville ha blod på seg; de trodde at offerblodet ville gjøre dem mer fruktbare i det kommende året.

Unge gutter og jenter levde strengt atskilt. Imidlertid ble det praktisert en skikk som omfattet navnetrekking. Kvelden før Lupercalia-festen begynte ble navnene til de romerske pikene skrevet på papirlapper og plassert i krukker. Hver av guttene trakk så et navn fra krukken som han så ble ”partner” med så lenge festen varte. Noen ganger varte parforholdet et helt år, og ofte endte det med forelskelse og ekteskap.
Romerske soldater brakte tradisjonen med seg til England og Frankrike.
Etterhvert som kristendommen gjorde inntog, ble hedenske fester byttet ut med nye og gitt kristne navn. Den blodige fruktbarhetsfesten var ikke ærbar nok og Pave Gelasius avskaffet feiringen i 494e.kr. Etter dette var feiringen 14 februar til ære for presten og martyren St.Valentine.
St.Valentine var prest i Roma på den tiden Keiser Claudius styrte. Keiseren ville lage en stor hær, men rekrutteringen gikk tregt! Han satte opp en lov som forbød unge menn å gifte seg. Han håpte at unge menn ville se mer attraktivt på hæren, men de unge og forelska fortsatte å vie seg i all hemmelighet. St.Valentine var en av prestene som viet kjærestepar i hemmelighet. En kveld ble det oppdaget at St.Valentine viet i hemelighet og han ble arrestert. De parene han hadde viet kom og kastet blomster inn i fengselet til ham for å muntre ham opp. Den blinde datteren til fengselsbestyreren fikk lov å besøke ham. Hun hjalp ham å holde humøret oppe og han ble svært glad i henne. Den dagen han skulle henrettes ba han om at hun skulle få synet tilbake. Han skrev også et kort til henne; signert "din Valentine"
Etter sagnet skal hun ha fått synet tilbake,
og hans dødsdag 14 februar 269e.kr har siden vært et symbol på vennskap og kjærlighet.
I 1847 begynte Ester Howland i USA å masseprodusere valentinekort, og det ble en suksess. I usa regnes hun som opphavet bak ideen til Valentinekortene. I begynnelsen var det bare de forelskede som sendte hverandre kort, men i dag sender man kort til alle. I USA er dagen like stor som jul og påske. Mange mener at dagen er skapt av de komersielle kreftene, men jeg tror det har noe med at vi verdsetter tanken om å gi hverandre noen kjærlihetserklæringer.
Jeg ønsker dere alle en "HAPPY VALENTINE"
og lag gjerne en layout om din valentinefeiring :)

3 kommentarer:

Ania sa...

Så koselig side da - tøft med sort som basisfarge! Kjekke trivias om valentindagen :) Håper du får noe fint, for her feires den dessverre ikke....samme hvor mye jeg hinter.....:p

Vibeche Bergqvist Ellingsen sa...

Kjempe flott valentineside du har laget og så koselig med sånne små gaver til pappa`en. Her hjemme feirer vi ikke valentinesdagen men kanskje jeg skulle ha hintet fram...hihi.
Kjøpte nå tulipaner til meg selv i dag, sånn i tilfelle...hehe :)

Kos dere på valentinesdagen :)
Klem

Vibeke Spigseth sa...

Så koselig side til årsboken din! Er godt igang selv,- takk for puffet! Dette er jo virkelig en bok man kan bla i og kose seg med år etter år!