fredag, juni 22, 2007

Årsboken -StHans

StHans
Nå er det snart StHans. Vi pleier å feire StHans hos min tante og onkel sammen med mine foreldre og noen av mine slektninger. Min tante pleier å servere verdens beste hjemmelagde rømmegrøt, spekemat og hjemmelaget ripssaft. Såååå deilig!! Etter maten pleier vi gå på nedsiden av løen og lage stort bål.

Hvorfor feirer vi StHans?
StHans har flere navn. Vi kaller det for StHans, men jonsokmesse eller jonsok brukes også.
24 juni er StHans, til minne om døperen Johannes.

Fortellingen sier at Elisabeth var i sin sjette måned da Maria fikk fikk besøk av engelen Gabriel, og hun fødte Johannes seks måneder før Jesu fødsel.
Slik har de regnet seg frem til denne datoen. Natten før skulle en vake og messe kvelden før; jonsok. Hellige kilder var spesielt virksomme denne dagen, og enkelte kirker var mål for valfart.

Jonsok ble som mange andre skikker lagt på en eksisterende feiring, "kristning" av skikkene.
StHans var en av de viktigste årsmarkeringene i eldre tid. Solen snur; sommersolverv. Det var knyttet forestillinger om fruktbarhet og grøde rundt denne natten. Natt til StHans skulle man plukke legende urter for disse var spesielt virkefulle.
Hvis pikene ville vite hvem de skulle gifte seg med skulle de lage en krans med blomster og urter; (noen plasser står det 7 slag og noen plasser 12) og så legge den under hodeputen sin. Den natten skulle hun drømme om ham som var den rette.
Været på StHans skulle fortelle hvordan været skulle bli resten av sommeren.

Men dette var også tiden da heksene red i natten på sine sopelimer for å ha messe med den onde. Slike og andre forestillinger nedfelte seg i skikker, hvorav flere har holdt seg like til idag.

Mest kjent er vel skikken med å tenne bål, hvilket gjorde St. Hans til en av sommerens viktigste sosiale begivenheter, med dans og lek. Tradisjonen med å tenne svære bål, særlig langs kysten, var opprinnelig en hedensk skikk. Før i tiden var det vanlig å tro at de marker som bålet lyste opp ville bli ekstra fruktbare, og at bålet ville beskytte mot onde ånder.
Ilden skulle også holde heksene borte. Ifølge folketroen var heksene spesielt aktive midtsommernatt. De kunne for eksempel være ute for å samle ingredienser til sine trolldomsaktiviteter, eller de var på vei til heksemøter ved Troms Kirke eller i Blokksberg i Harzen. Slik kan du lage magisk ild... Noen steder har det vært tradisjon å brenne en heksedukke på toppen av bålet. Denne tradisjonen er relativt ny. Den ble først populær sent på 1800-tallet og var mest vanlig blant middelklassefolk

uansett hva dere gjør på St.Hans:
Ha en fin kveld!!!
God St.Hans :)

5 kommentarer:

Vibeche Bergqvist Ellingsen sa...

WOW WOW WOW Marie du er bare helt fantastisk. Jeg bare elsker arbeidet ditt og det er så gøyt å se hvor forskjellig allt blir og likevel er det bare helt kanon. Du er bare den beste :)

Glad i deg vennen :)
Klem

Ingvild sa...

For en herlig side Lydia har scrappet ;o) Hun har talent!!
Og utrolig flott LO om st hans - virkelig stemningsfylt bilde.

Ha en super dag.

Stine sa...

Den LO'ern til årsboken var flott! Herlige bilder, skikkelig stemningsfull.

Og så kjekt med mye info om denne dagen da! Husker det med å samle blomster for å ha under hodeputa fra når jeg var lita og vi brukte å feire 'på landet'.

God St.Hans :)

Ania sa...

Åh? Så Maria bar Jesus i bare seks mnd? Hm. Visste jeg ikke..han kom jo ut tidligere enn forutsatt da men så tidlig...heh :)

Gladie sa...

Flott side til årsboken! Jeg Artig med værtegnet, det var jo strålende vakkert på St.Hans i år (for første gang på mange år så vidt jeg kan huske...) Kan godt tenke meg strålende vær resten av sommeren ja :)