fredag, februar 09, 2007

Årsboken -MORSDAG

På søndag er det morsdag. Hver andre søndag i februar feirer vi denne dagen. Her i huset feires det ved chai på sengen, blomster fra mannen, og tegninger og kort fra jentene. Oppigjennom årene har det blitt mange kort fra meg til min mor, og nå er det mine barn tar over denne skikken. Det er koselig med denne tradisjonen. En dag til ære for mor.

Vi nordmenn er ganske alene om å feire denne dagen så tidlig på året. De fleste andre nasjoner som feirer morsdag feirer i mai. Første gang morsdag ble feiret i Norge var 9 februar 1919 i Bergen. Den gang var det ikke en familiefeiring som i dag, men ble da arrangert av religiøse organisasjoner. Skikken kommer opprinnelig fra USA:

Anna Marie Reeves Jarvis arbeidet under den amerikanske borgerkrigen med å bedre de sanitære forholdene med det hun kalte ”Mother’s work Days”. Et år etter hun døde holdt datteren, Anna Marie Jarvis, en minnesmarkering for sin mor, og hun jobbet med å få en offisiell minnedag for mødre. Første morsdag ble feiret 10mai 1908. Skikken spredte seg raskt og i 1914 erklærte president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag.

Utfordringen til dere er å lage en side om hvordan du og din familie feirer morsdag. Hva gjør dere?

Min tradisjonsbok er en 17x20cm stor ring-perm fra BookbindersDesign. Jeg har valgt en rigperm fordi dette er en bok jeg vil bruke fremover; da kan jeg lett hive inn en side her og der alt etter som det passer og de kommer i riktig rekkefølge.

God morsdag :)

10 kommentarer:

Unknown sa...

Skikkelig koselig layout. Fint med den hvite drodlingen som stiger opp fra koppen.

Det gikk plutselig opp for meg at dette er første året jeg ikke har noen å gi gave til på morsdagen. Det gir kanskje rom for en ny tradisjon...

Når jeg bare får mer tid på meg, så skal jeg også hive meg på denne utfordringen din, Marie. Skikkelig god ide!

Anonym sa...

I LOVE this layout!

Ania sa...

For en koselig side da - og så de søte tegningene :D Interessante morsdags-fakta :)

Lene S sa...

Nydelig! Så herlig med barnetegningene :o)

olav sa...

Gøyalt at du oppmuntrer oss til å dele morsdagtradisjoner. Her er mine:

1. Vekker mor opp i 8-tiden med å synge høyt, tydelig, og med rette magepusteøvelser sangen: No gløttar soli snart yver heimen vår, dette har vært en sang som har gått i arv i familien siden Gerd på tidlig 1800-tallet, helt sykt bra sang, så innholdsmettet og fortettet. skriv gjerne ut denne sangen på bloggen din Marie! til lesernes glede og oppbyggelse

2. Vi har selvsagt leid inn en flyttbar spa-avdeling som vi har puttet i stua. Der får mor boltre seg til klokka 10.

3. Nest etter Herman Friele, digger mor Helge Jordal. Vi har også i år ordnet en cafê avtale med helge fra 11-13. Her snakker de om byens larm og trivialiteter, uretten i verden og ymist anna. Etter mor er ferdig med praten stråler hun som eit vedvarende ljosglått.

4. Mor digger cultural happenings, og særskilt cultural dancing. Fra 1330-17 har vi derfor et nonstop danceshow. Yngve kjører løpet den første timen med tsjekkisk hurradans fra Brno-området. Denne er spektakulær og mor, ja hun er i ekstase. Deretter blir det uralfjell-tango, spennende sak, før jeg avslutter med en dansk som forklarer alle de finsk-ugriske forkjellige språkvarianter, hvordan språkene er blitt som de har blitt.

5. 17-1830 Hvile

6. 1830-21 Dette er den kjedelige biten. Mor får nå se Highlights fra "Med hjertet på rette staden". Et helt utrolig kjedelig program, men som faktisk Mor liker, skjønn det den som vil.

7. 21-24 Vi røyker hasj hele gjengen, og glemmer helt de utrolig kjedelige episodene av "MHPRS". Dermed blir dagen vellykket for oss alle, og nok en morsdag går over i historien som en braksuksses

olav sa...

Allerede nå tar jeg kjempekritikk: Det heter altså suksess, og ikke suksses, ajajaj, formastelig.

og under punkt 6 skal det selvsagt stå dans og ikke dansk.

Unknown sa...

Nydelig tradisjon dere har med hjemmelagde kort til mamma'n i huset.... Flott side til årsalbumet ditt.... :o)

Ha en fortsatt kreativ lørdag!

Kathrine sa...

Hurra for morsdag! det er en super tradisjon.

Catrine sa...

Nydelig layout!
Så koselige morsdagtradisjoner dere har! Så flott å lage et tradisjonsalbum. :)

gudrun sa...

Nydelig morsdags-side, Marie. Så gøy å følge med på denne tradisjonsboka di. :)