lørdag, april 07, 2007

Årsboken -påske

Vi har de siste årene feiret hjemmepåske. Tidligere reiste vi på hytten til min tante og onkel i Tisleia hvor vi koste oss i snøen. De siste årene har vi ikke kunnet gjøre dette på grunn av Marie sin helse, det blir for mye bal å gå på ski inn til hytten med to barn og meg med ME, men vi koser oss der om sommeren :) Hjemmepåske er koselig det også! Det viktigste for oss er å ha det koselig sammen som familie. Sette av tid til hverandre, og gjøre små og store magiske ting sammen. Vi pynter MASSE :) Ungene har laget perlehjerte vi har hengene på døren og vi henter inn vårkvister vi pynter med egg. Jentene har i år laget MASSE påskepynt. Vi har virkelig kost oss og de har vært flinke!! Dere kan ta en titt på Lydia sin blogg og kikke på alt det fine i nærbilder :)

Hva er påske og hvorfor feirer vi påske?
Det er mange opphav til hvorfor vi feirer påske. Påsken ligger i en tid det har vært naturlig med fest av våren og fruktbarheten, men jeg belyser min påske ;)

Påsken slik jeg kjenner den kan vel sammenfattes i ett bibelvers: johannes 3:16

For så høyt har Gud elsket verden
at han gav sin sønn den enbårne
for at hver den som tror på ham
skal ha evig liv

Jeg tar likevel med hva som skjedde de ulike dagene; klippet fra Wikipedia:
Palmesøndag:
Palmesøndag er i kristen tradisjon feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Den feires siste søndag før påske. Navnet kommer av evangelienes beretning om at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen.

Skjærtorsdag:
Skjærtorsdag er feiringen av Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen. Ordet betyr 'renselsestorsdag', og kommer av norrønt skíra = rense (skjær = ren).

Langfredag:
Langfredag markerer dagen da Jesus Kristus døde på korset. Den markeres fredag før påske. Navnet kommer av at det var Jesu lengste dag. På engelsk kalles dagen Good Friday, som egentlig betyr «hellig fredag».
I Norge betraktes langfredag fremdeles som en viktig helligdag, en av de tre årlige som blant annet markeres med reklamefrie sendinger i kommersielle radio- og TV-kanaler

Påskeaften:
Påskeaften (latin Sabbatum Sanctum, «Hellige lørdag») er dagen før påskedag. Den har tradisjonelt blitt markert på en stille måte, gjerne med faste og meditasjon. Det er den dagen man står samlet rundt kristi grav.

Påskeaften slik vi kjenner den er en kosekveld med påskeegg og snop, kommer til det lenger her nede :)

1Påskedag:
Påsken er den viktigste av de kristne høytidene, og feires til minne om Jesu Kristi død og oppstandelse.

Hele påskeevangeliet kan man lese på www.bibelen.no
Man finner det i evangeliene. Feks i Maruksevangeliet

Disse hendelsene som er opphav til kristendommens påske skjedde under den jødiske påsken.
Jødenes påske:
(hebr. pesach) forbigang. Betegnelsen beskriver en hendelse i Det gamle testamente i forbindelse med Israelsfolkets utgang av Egypt. Herren Gud påførte Egypt mange plager fordi Farao ikke ville la israelittene forlate landet. Israelittene ble bedt om å smøre blod på dørstolpene til husene sine. Der det ikke var blod på dørstolpene, ville Herrens engel drepe alle førstefødte. Men der det var blod på stolpene, ville han gå forbi. Jødenes påskefeiring er med andre ord knyttet til utgangen av Egypt.I kristendommen er påsken - sammen med julen - den mest sentrale fest, der Kristi lidelse, død og oppstandelse minnes.Påske feires innen jødedommen og kristendommen. I kristendommen feirer man påsken til minne om Kristi lidelse, død og oppstandelse. Disse hendelsene utspilte seg under den jødiske påsken.

Symboler i påsken:

Påskelam:
Symboler, som påskelammet, er til minne om offerlammet i Det gamle testamente. I kristendommen symboliserer lammet også Jesus, "Guds lam, som bærer verdens synd".

Påskeegg:
Grunnen til at nettopp egget er et viktig påskesymbol, ligger langt tilbake i tid. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem igjen etter vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" - bokstavelig talt. Etter hvert begynte man å gi egg som gaver. I Russland ble det en skikk å gi egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter. Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juveler, som med sine juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og ved det russiske hoff.

Stikk inn til Minneriket.no og les det de har skrevet om påske og påskeegg :) Veldig bra :)

Påskehare:
Hvorfor påskeharen legger egg:
En gang for lenge lenge siden, i en skog langt av gårde, levde det en liten fugl som het Lepus. Det var en nokså lykkelig fugl, men helt lykkelig var hun ikke. I den samme skogen bodde det nemlig en jeger, den fryktelig Orion, som hadde sverget at han skulle utrydde alle verdens dyrearter. Små fugler var spesielt utsatt. Lille Lepus gikk derfor til vårens gudinne Ostera. Ostera er gudinnen som har gitt påsken sitt engelske navnet – Easter. Lepus bad Ostera om å få slippe å være fugl og Ostera gjorde henne derfor om til en hare. Dette var Lepus fornøyd med; hun løp rundt på harevis og gjorde hareting, men hun savnet det å kunne legge egg. Igjen gikk Lepus til Ostera. En gang til ble hun bønnhørt. Ostera gjorde det nemlig slik at Lepus, en gang om året ved påsketider, skulle få legge egg. Det hører også med til historien at haren Lepus, påskeharen, til slutt fikk overlistet den grusomme Orion. Nå som hun var blitt hare, sprang hun i veien for han og forvirret hundene hans og gjorde på den måten jakten vanskelig for Orion. Påskeharen lever fortsatt og legger fremdeles egg - marsipanegg i påsken!

...
Jeg har vært litt lat denne gangen; jeg har sakset all teksten fra forkjesllige nettsteder. Det ligger linker i overskriftene og rundtomkring hvis du vil lese mer der jeg har funnet tekstene :)
Jeg skulle gjerne jobbet litt mer med teksten; påske er et stort tema, men her er ihvertfall noe :)

GOD PÅSKE!!!

3 kommentarer:

Nina sa...

Hjemmepåske er kos, det! Så mye fin pynt dere har laget. Fin tekst om påskebudskapet! :) God påske til deg og dine!

Annette Thygesen sa...

Jeg er så imponert over hvor mye fint disse to småjentene dine klarer å lage. Det er påskepynt som vil glede år etter år!

God påske, Marie! Både til deg og til dine!

Vibeche Bergqvist Ellingsen sa...

Hei vennen :)

Kjempe fin side du har laget om påsken, det er jo så koselig hjemme hos deg med all påskepynten som du lager sammen med barna. Du er så superflink til å ta de med i den kreative verden ( ellers og altså)

Flott skrevet om påsken, det er et kjempe stort tema.

Ønsker deg og dine kjære en fantastisk påskeaften.
Vi snakkes på nettet.

Påskeklem fra Vibeche og hele familien :)